Anderlecht klaart de klus

Anderlecht heeft zijn opdracht volbracht in de achtste finales van de Europa League. Het won de terugwedstrijd tegen Nicosia met 1-0 en plaatst zich zo voor de kwartfinales.
Heleen

Anderlecht opende bij het begin van de match meteen z'n rugzak, haalde de tentstokken, het zeil en de haringen eruit en sloeg zijn tenten op op de helft van Nicosia. In de eerste vijf minuten had Lukasz Teodorczyk al tweemaal alleen voor doelman Boy Waterman gestaan. De eerste keer stond hij buitenspel, de tweede keer wrong hij de kans vakkundig de nek om. Ook Andy Najar, Nicolae Stanciu en Uros Spajic misten een kans. Anderlecht kon dat tempo echter niet vasthouden en moest zijn tenten weer opbreken.

Paarswit liet de tegenstander in de match komen en speelde zo met vuur. De 0-1 voorsprong uit de heenmatch was immers bezwaarlijk geruststellend te noemen. Apoel putte daar moed uit en speelde met zeer veel overgave. Ze liepen alsof hun leven ervan afhing en de tackles vlogen in het rond. Bij de rust had de scheidsrechter al bijna twintig keer gefloten in het nadeel van Nicosia. De Cyprioten hadden maar één nadeel: ze slaagden er met de beste wil van de wereld niet in om ook maar één voldragen kans op te bouwen.

Uiteindelijk kwam de geruststelling dan toch in de 65ste minuut. Anderlecht zette een tegenaanval op en kwam met vier spelers tegenover drie van Apoel te staan. De net ingevallen Frank Acheampong tikte vervolgens binnen op aangeven van Sofiane Hanni. Na die goal lieten de geelhemden het hoofd niet hangen, integendeel, ze schakelden een versnelling hoger en verzamelden prompt hun beste kansen van de match. Tevergeefs, het bleef 1-0.

Zo bekert Anderlecht verder in de Europa League en weet het vrijdag al tegen wie het in de kwartfinales moet spelen. Een mogelijke tegenstander is Racing Genk, dat eerder op de avond AA Gent uitschakelde na een 1-1-gelijkspel.