Vluchtelingencrisis - Turkije dreigt er nog maar eens mee migratie-akkoord op te zeggen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft woensdag gedreigd het migratie-akkoord met de Europese Unie eenzijdig op te zeggen. Dat akkoord, dat in maart vorig jaar werd afgesloten, leidde tot een duidelijke terugval van het aantal migranten die via Turkije Europa binnen probeerden te raken. "We kunnen eenzijdig een einde maken aan dat akkoord", zei Cavusoglu in een interview op de tv-zender 24 TV. "We hebben onze (Europese, red.) gesprekspartners nog niet geïnformeerd, dat hebben wij allemaal in handen. Vanaf nu kunnen wij zeggen 'wij passen dit niet meer toe en dit wordt beëindigd'."

Cavusoglu kwam nog maar eens terug op de houding van de EU om, ondanks wat het akkoord voorzag, toch nog geen groen licht te geven voor de vrijmaking van de visa voor korte verblijven van Turken in de EU. Brussel stemde daar nog niet mee in omdat het van oordeel is dat de Turkse antiterreurwetgeving de vrijheden van de burgers ernstig inperkt. Voor Cavusoglu is die beslissing echter een "sine qua non".

Dinsdag had de Turkse EU-minister Omer Celik ook al voorgesteld de deal tussen Europa en Turkije te herbekijken.

In november vorig jaar dreigde Erdogan al eens met het opzeggen van dat akkoord, en in januari volgde Cavusoglu. Op die dreigementen volgde nooit concrete actie om die deal ook echt op te zeggen. Het akkoord voorziet eveneens in een financiële hulp van in totaal 6 miljard euro om de vluchtelingenstroom in Turkije op te vangen.

Bron: Belga