Tusk en Juncker verdedigen Nederland tegen Turkse beschuldigingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De voorzitters van de Europese Raad en Commissie, Donald Tusk en Jean-Claude Juncker, hebben vandaag in het Europees Parlement de verdediging op zich genomen van Nederland tegenover de beschuldigingen die Turkije heeft geuit. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verweet Den Haag dit weekend zich nazistisch en fascistisch te gedragen, nadat Turkse ministers de toegang tot het Nederlands grondgebied geweigerd werden. Ze wilden bij onze Noorderburen campagne voeren voor het referendum over het uitbreiden van de macht van de president.

"Ik zal nooit de vergelijking van Nederland met de nazi's aanvaarden. Wie dergelijke vergelijking maakt, drijft af van de Europese Unie. Het is niet de Unie die bij Turkije wil aansluiten, maar Turkije bij de Europese Unie", zei Jean-Claude Juncker onder luid applaus van het halfrond in Straatsburg.

"Nederland is Europa en Europa is Nederland, een plaats van vrijheid en democratie", vulde Donald Tusk aan. De voorzitter van de Europese Raad verwees ook naar Rotterdam, "de stad van Erasmus, vernield door de nazi's, met een burgemeester die in Marokko geboren is. Iemand die fascisme ziet in Rotterdam, staat volledig los van de realiteit", aldus Tusk, die vervolgens in het Nederlands zijn steun betuigde aan Nederland.

Bron: Belga