Congolese presidentskandidaat Katumbi bestelt 100.000 ton bloem voor bevolking Katanga

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Congolese presidentskandidaat Moïse Katumbi, momenteel in ballingschap in Europa, meldt op Twitter dat hij in Zuid-Afrika 100.000 ton bloem gekocht heeft om de bevolking in de regio Katanga, in het zuidoosten van het land, te hulp te schieten. De prijs voor levensmiddelen kende de voorbije maanden bijzonder grote schommelingen. Volgens Katumbi kost een zak bloem van 25 kg 45 dollar - hij verkoopt de bloem voor 8 dollar. Katumbi brengt daarmee het Romeinse brood en spelen opnieuw in de praktijk. Katumbi is ook voorzitter van TP Mazembe, de voetbalclub in Lubumbashi waar ex-Anderlechtspeler Anthony Vanden Borre vorige week heen trok. "De Congolezen kunnen niet langer eten", tweette Katumbi woensdagmiddag. "Voor hen stuur ik 100.000 ton bloem naar Katanga, aan 8 dollar per zak. Moed." Katanga is de intussen in vier provincies opgesplitste provincie waarvan Katumbi van 2007 tot 2015 gouverneur was. In september 2015 stapte de vroegere medestander van president Joseph Kabila op uit de presidentspartij, uit onvrede met de onduidelijkheid over de ambities van Kabila.

Het is niet de eerste keer dat de vroegere gouverneur bloem met verlies verkoopt. Als gouverneur had hij al de gewoonte om voorraden in buurland Zambia op te kopen en die aan lagere prijs verder te verkopen.

Het valt nog te zien of de autoriteiten nu zullen toestaan dat de bloem de grens met Congo oversteekt, nu Katumbi in het kamp van de oppositie zit.

Het tijdschrift Jeune Afrique schrijft woendag op zijn site, op basis van een lokale bron, dat een zak nu ongeveer 31 dollar kost. "De 45 dollar waar Katumbi het nu over heeft was de prijs enkele weken geleden."

Midden vorig jaar werd Katumbi bij verstek veroordeeld tot drie jaar cel in een vastgoedaffaire, maar hij meent dat het gaat om een politiek proces. Zijn eventuele terugkeer maakt deel uit van de gesprekken tussen regime en oppositie die nu al meer dan twee maanden lopen, maar waarin bitter weinig vooruitgang geboekt wordt. Intussen herhaalde Katumbi al verschillende keren dat hij sowieso kandidaat is om Kabila op te volgen, zodra het tot verkiezingen komt. Omdat hij in ballingschap is, is hij officieel nog geen kandidaat.

bron: Belga