Goed beveiligd online? Doe hier de test

Meer dan de helft van de internetgebruikers in België weet weinig tot niets over veiligheid op het internet. Daarom lanceren Test-Aankoop en Google de campagne ‘Cybersimpel' met concrete tips om zich online goed te beveiligen.
door
Liza
Leestijd 2 min.

Onderzoek heeft aangetoond dat negen op de tien surfers wel eens stilstaan bij online veiligheid. Toch weten slechts weinigen hoe ze zich tegen mogelijke gevaren op het internet kunnen beschermen. Zo had 37% van de internetgebruikers in België al eens een negatieve ervaring online en vindt net geen twee derde (65%) dat de materie moeilijk te begrijpen is.

Veiligheid upgraden

Het initiatief van Google en Test-Aankoop leert Belgische surfers hun online veiligheid bij te schaven. Dat is nodig, maar het goede nieuws is dat de Belgen wel willen bijleren. Ze beseffen dat een goede beveiliging van hun persoonsgegevens, logins en online profielen belangrijk is, maar weten niet hoe ze het moeten aanpakken. "Iedereen weet dat je in de fysieke wereld je voordeur beter op slot doet, maar hoe je dat in de online wereld doet, is voor veel mensen nog niet altijd duidelijk", zegt Alexander De Croo (Open Vld), vicepremier en minister van Digitale Agenda.

De website cybersimpel.be gaat daar een handje bij helpen. "We willen Belgische consumenten beter wapenen tegen de gevaren die dreigen op het internet. Op Cybersimpel.be kunnen mensen hun kennis over online veiligheid testen en meteen nuttige tips krijgen die ze kunnen toepassen op hun computer, tablet of smartphone", vertelt Ivo Mechels, CEO van Test-Aankoop.

Zes domeinen

Met die test kunnen mensen vaststellen over welke domeinen ze onvoldoende geïnformeerd zijn en waar ze dus mogelijk gevaar lopen. Vervolgens kunnen ze op basis van advies hun veiligheid in dat domein verbeteren. De beveiliging van accounts, apparaten, online transacties, kinderen, surfen en netwerkverbindingen wordt aangekaart. "We willen dat iedereen die in België het internet gebruikt dat ook op een veilige manier gaat doen", besluit Google-CEO Thierry Geerts.

 

Liza De Vleeschouwer