Kinderen van Fillon betaalden ouders deel van lonen terug

door
Belga
Leestijd 2 min.

Twee kinderen van François Fillon, de in opspraak geraakte rechtse kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen, hebben hun ouders een deel van het loon dat ze kregen als parlementair assistent terugbetaald. Dat schrijft Le Parisien vandaag. De twee kinderen werkten als assistent van 2005 tot 2007. De onderzoekers hebben vragen bij die terugbetalingen. Van de 46.000 euro netto die zijn dochter Marie van oktober 2005 tot december 2006 verdiende is zowat 33.000 euro, in verschillende schijven, teruggestort op de gemeenschappelijke rekening van de ouders. De advocaat van Marie Fillon bevestigt de cijfers. Die zegt dat zijn cliënte "haar huwelijk, midden 2006, wilde betalen", en dat ze daarom "haar ouders terugbetaald heeft", die het bedrag voorgeschoten hadden. "Ze doet wat ze wil met het geld dat ze verdient! Als ze haar ouders wil terugbetalen, dan is dat haar keuze. Ze heeft dit spontaan gezegd aan de onderzoekers" die haar op 9 februari verhoord hebben. Hij wijst er ook op dat de ouders de huwelijken van Maries broers niet betaald hebben.

Nog volgens de advocaat konden de Fillons "tien jaar later" 14 facturen, voor een bedrag van 44.000 euro, terugvinden. Die facturen zijn aan justitie bezorgd. Jongere broer Charles Fillon werkte van januari tot juni 2007 als parlementair assistent, voor een maandelijks brutoloon van 4.846 euro. "Hij heeft maandelijks terugbetalingen gedaan, van ongeveer 30 procent van zijn nettoloon". De advocaat van François Fillon zegt dat het gaat om terugbetalingen van "zijn huur en zakgeld".

De presidentskandidaat wordt morgen verwacht bij de onderzoeksrechters, die hem in beschuldiging kunnen stellen, voor verduistering van overheidsgeld. Het gaat dan om het onderzoek naar de fictieve jobs voor zijn vrouw Penelope en zijn kinderen Marie en Charles.

Bron: Belga