Turkse minister aangekomen in Frankrijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu landde zaterdagavond in Metz, in het oosten van Frankrijk. Daar zal hij zondag deelnemen aan een bijeenkomst van een Turkse vereniging, zo zei zijn woordvoerder. Mevlut Cavusoglu organiseert zondag een bijeenkomst in het congrescentrum van Metz, op uitnodiging van de lokale afdeling van de Unie van Europese Democratische Turken (UETD), volgens de plaatselijke autoriteiten.

In Duitsland en Zwitserland werden verschillende bijeenkomsten van de vereniging de laatste dagen geannuleerd. De autoriteiten verboden de UETD verkiezingsbijeenkomsten te organiseren, waarop de AKP van president Erdogan steun wil verwerven voor het Turkse referendum. Dat gaat op 16 april door en beoogt een versterking van de bevoegdheden van de Turkse president.

De verplaatsing van de Turkse minister in Frankrijk werd "aanvaard door de minister van Buitenlandse Zaken", zo klonk het bij de prefectuur. Een Franse diplomatieke bron bevestigde dat "het ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte is van de komst van de minister". De Turkse minister mag zijn bijeenkomst houden omdat die valt onder de vrijheid van vergadering, klonk het.

Eerder op de dag besliste Nederland om Cavusoglu de toegang tot Nederland te verbieden, met een diplomatieke crisis tussen de twee landen tot gevolg. President Erdogan noemde Nederland een "nazi-overblijfsel" en dreigde met vergeldingsmaatregelen.

Bron: Belga