Parijs-Nice - Alberto Contador kan Sergio Henao net niet de eindzege afsnoepen

door
Belga
Leestijd 3 min.

Sergio Henao (Sky) is de eindwinnaar van de 75e Parijs-Nice. De 29-jarige Colombiaan hield zondag na de achtste en laatste etappe, 115,5 kilometer lang met start en aankomst in Nice, twee seconden over op Alberto Contador. De Ier Daniel Martin werd op dertig seconden derde. De dagzege was voor de Spanjaard David De La Cruz (Quick-Step Floors). Hij hield medevluchter Contador achter zich. Marc Soler kleurde op vijf seconden de top drie volledig Spaans.

Henao begon aan de laatste opdracht met een voorsprong van 30 seconden op Martin en 31 op Contador. De Spanjaard wilde graag een derde eindzege en wist dat hij moest aanvallen. Toch keek hij nog even de kat uit de boom. Op de eerste klim van de dag, de Côte de Levens waren Lilian Calmejane, Arnold Jeannesson, Michael Woods en José Herrada de aanvallers. Dat kwartet zou nog aandikken tot 24, met onder hen twee Belgen: Thomas De Gendt en Serge Pauwels.

Onderweg vielen er heel wat opgaves te noteren. Alexander Kristoff was al niet meer gestart en onderweg stapte ook Marcel Kittel af. Zico Waeytens gaf er eveneens de brui aan.

Op de voorlaatste klim, de Côte de Peille, liet Alberto Contador zijn ploegmaat Jarlinson Pantano het tempo bepalen. Bij heel wat renners brak de veer, onder meer bij Tony Gallopin. De Fransman zou moeten knokken om een plek in de top tien te behouden, nadat hij zaterdagochtend nog als tweede in het klassement was gestart. Ook Julian Alaphillippe kreeg het moeilijk, maar bleef bij de groep met favorieten. Toen Pantano zijn werk erop zat, op 50,5 kilometer van het eind, waagde Contador zijn kans. "El Pistolero" moest een paar versnellingen uit de benen schudden, maar zou uiteindelijk wel eerst Martin en daarna ook Henao van zich afschudden. Op 49 kilometer van de aankomst raapte Contador de laatste vluchters op. Enkelen schoven mee in zijn wiel, onder meer Michael Matthews, maar zonder hem steun te verlenen. Contador bouwde zijn voorsprong op naar 45 seconden in de afdaling en zou de Col d'Eze starten met bijna een minuut voorsprong. Alleen De La Cruz en Soler konden zijn tempo volgen. Op de top had Contador 55 seconden voorsprong. In de afdaling schuwde Henao de risico's niet en pakte hij heel wat tijd terug. Bovendien kreeg hij de steun van Bahrein-Merida, dat mikte op ritwinst met Sonny Colbrelli.

Contador, die zich inmiddels De La Cruz en Soler ontdaan had, zag zijn bonus zakken naar 30 seconden op 3 kilometer. Dat leek nog te volstaan, mede door de bonificaties aan de finish (10, 6, 4) en onderweg had hij ook al twee seconden meegegraaid. Op het vlakke kwam De La Cruz echter nog op zijn wiel en zou hij naar de zege sprinten. Finaal arriveerde Henao op 21 seconden en redde hij zo net zijn vel.

Henoa boekte zijn tweede zege van het seizoen. Eind februari won hij het nationaal kampioenschap van zijn land. De 27-jarige De La Cruz zit nog maar aan twee overwinningen in zijn carrière. Vorig jaar won hij de negende rit in de Ronde van Spanje.

Contador, eindwinnaar in 2007 en 2010, strandde voor het tweede jaar op rij op een zucht van de eindzege. Vorig jaar werd hij tweede, op vier seconden van de Welshman Geraint Thomas. Twee seconden tussen de winnaar en de tweede is het kleinste verschil in de geschiedenis van Parijs-Nice. In 2008 won Davide Rebellin met drie seconden op Rinaldo Nocentini.

.

bron: Belga