AA Gent en Charleroi grijpen laatste tickets voor Play-off I

door
Belga
Leestijd 2 min.

AA Gent en Charleroi mogen zich opmaken voor Play-off I. De Buffalo's wonnen zondag op de 30e en laatste speeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League met 3-0 van KV Mechelen. De Carolo's speelden 0-0 gelijk bij Lokeren. De troepen van Hein Vanhaezebrouck wisten vooraf wat hen te doen stond om zeker Play-off I te bereiken: winnen van rechtstreekse concurrent KV Mechelen. Malinwa had genoeg aan een gelijkspel. De Buffalo's kregen donderdag nog een zware 2-5 oplawaai van Racing Genk in de heenmatch van de achtste finales van de Europa League, maar daar viel zondagnamiddag niets meer van te merken. Jérémy Perbet opende iets voorbij het halfuur de score, de Fransman kopte een voorzet van Moses Simon tegen de netten. Op slag van rust slalomde Yuya Kubo doorheen de verdediging van de bezoekers, de Japanner werkte beheerst af: 2-0. Meteen na de pauze telde AA Gent KVM helemaal uit, Samuel Kalu knalde na een deviatie van Perbet de 3-0 binnen. De landskampioen van 2015 mag zich dus opmaken voor PO1.

Op bezoek bij Lokeren was Charleroi met minstens een gelijkspel zeker van POI. Het team van Felice Mazzu hield het bij een zakelijke 0-0, al was het ruim tien minuten bibberen na een tweede gele kaart voor Damien Marcq. De Carolo's mogen zich zo voor de tweede keer (na 2014-2015) opmaken voor Play-off I.

Racing Genk, het laatste team in de running voor een stek bij de beste zes, maakte op papier bitter weinig kans om Play-off I te bereiken. Door de uitslagen in AA Gent-KV Mechelen en Lokeren-Charleroi volstond zelfs de 0-4 overwinning niet tegen Westerlo, dat degradeert na de 0-2 zege van Excel Moeskroen bij KV Kortrijk. Alejandro Pozuelo schilderde in de zevende minuut het leer op het hoofd van Mbwana Aly Samatta, die scoorde. Thomas Buffel frommelde iets voor het halfuur de 0-2 binnen. Omar Colley (62.) kopte de 0-3 op het scorebord, waarna bij Westerlo Khaleem Hyland met rood mocht gaan douchen. Tegen tien man trof Genk in het absolute slot nog eenmaal raak, dankzij een omgezette vrije trap van Ruslan Malinovskiy. Maar de Limburgse overwinning mocht dus niet baten, de ploeg van Albert Stuivenberg is veroordeeld tot Play-off II.

Club Brugge, Anderlecht, Zulte Waregem en KV Oostende, al zeker van deelname aan Play-off I, krijgen dus het gezelschap van AA Gent en Charleroi. KV Mechelen en Racing Genk zijn veroordeeld tot deelname aan Play-off II.

bron: Belga