Nederland en Turkije rollen ruziënd over straat

Het is klinkende ruzie tussen Turkije en Nederland. Onze Noorderburen hebben een Turkse minister het land uitgezet en een andere tegenhouden.
door
Belga
Leestijd 2 min.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de grondwet wijzigen om zichzelf meer macht te geven. Daarover wordt gestemd in een referendum op 16 april. Om de Turken in het buitenland te overtuigen om ‘ja' te stemmen, stuurt de president nu zijn ministers uit om campagne te voeren. In Nederland zijn die echter niet welkom. Officieel is dat om de openbare orde niet te verstoren, maar dat het woensdag verkiezingen zijn in Nederland is er ook niet vreemd aan. Heel wat politici willen zich immers profileren.

Rellen

Eerst besliste de regering dat het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu niet mocht landen. Vervolgens trok de minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya met de auto uit Duitsland naar Rotterdam om daar op het Turkse consulaat te gaan spreken. Zij werd in Rotterdam echter tegenhouden en terug naar de grens met Duitsland geëscorteerd. Een duizendtal Turkse Nederlanders was op straat gekomen om de minister te horen spreken. Toen zij te horen kregen dat die het land uitgezet werd, kwam het tot rellen.

«Nazi's»

Erdogan gooide olie op het vuur. Hij noemde de Nederlanders «nazi-overblijfselen en fascisten». In Turkije waren er intussen protesten waarbij men sinaasappels, als symbool voor Oranje, perste en opdronk. De Nederlandse ambassade en consulaten werden gesloten en de Nederlandse ambassadeur, die momenteel niet in Turkije verblijft, was niet meer welkom.

In België zijn er voorlopig geen Turkse campagnebijeenkomsten gepland, maar er werd wel over gediscussieerd. N-VA-fractieleider zei in De zevende dag dat hij een wetsvoorstel zal indienen om campagne van buitenlandse politici op ons grondgebied te verbieden. CD&V en Open Vld spraken zich uit tegen zo'n verbod