Ecuadoraan wint Gouden Hoed van Cartoonfestival Knokke-Heist

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Knokke-Heist is de Ecuadoraan Xavier Bonilla zaterdag uitgeroepen tot winnaar van de Gouden Hoed 2017. De jury moest een keuze maken uit maar liefst 1.754 inzendingen van over de hele wereld. De winnaar van de 56ste Gouden Hoed zal zijn prijs in ontvangst nemen bij de opening van de Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist. Net als vorig jaar werd de jury voorgezeten door Chris Dusauchoit. Ook Fleur Van Groningen, Inge Heremans (Ilah), Tanja Vrancken en Katrien De Vreese van het Davidsfonds selecteerden de laureaten uit de ingezonden cartoons. Ruim 500 cartoonisten uit meer dan 60 landen deden een gooi naar de hoofdprijs.

Na rijp beraad viel de keuze van de jury op de cartoon van de Xavier Bonilla. "De waanzin van de selfiecultuur wordt luguber maar toch grappig in beeld gebracht. Het is een kritische kijk op het hedendaags gebrek aan empathie in de jacht op likes. Men gaat letterlijk over lijken." De winnaar van de Gouden Hoed sleept ook een geldprijs van 5.000 euro in de wacht.

Zijn absurdisme en zijn unieke tekenstijl leveren de Pool Zbigniew Wozniak de Zilveren Hoed op. De Bronzen Hoed gaat naar Alexandrov Vasiliy uit Rusland. De Belg Luc Descheemaeker zal de prijs van het Davidsfonds in ontvangst mogen nemen.

De prijsuitreiking vindt lpaats op woensdag 28 juni tijdens de feestelijke opening van het Cartoonfestival. Vanaf 1 juli tot 3 september zal de tentoonstelling gratis te bezichtigen zijn op het strand aan het Heldenplein in Heist. Het centrale thema van deze editie is "Eureka: De mens als curieuzeneus en slimmerik".

bron: Belga