Muyters roept sp.a op "paniekzaaierij" over kunstgrasvelden te stoppen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters roept oppositiepartij sp.a op niet aan "paniekzaaierij" te doen over de mogelijke gezondheidseffecten van kunstgrasvelden. De N-VA-minister begrijpt naar eigen zeggen dat er ongerustheid bestaat en heeft zelf ook aan Europa om duidelijkheid gevraagd. "Maar kreten en paniekzaaierij in de pers helpen niemand", aldus Muyters aan Belga.

Vlaams parlementslid Bert Moyaers (sp.a) wil dat minister Muyters onmiddellijk activiteiten op potentieel schadelijke kunstgrasvelden verbiedt. Moyaers pikt daarmee in op de beslissing van de gemeente Houthalen-Helchteren om de rubberkorrels op de velden te laten verwijderen en intussen geen sport meer toe te laten. Eerder nam voetbalploeg Sint-Truiden een gelijkaardige beslissing. "We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Van asbest dachten we ook jarenlang dat het veilig was", aldus de Vlaamse socialist

Minister Muyters wijst er in een reactie op dat de beslissing van de betrokken Limburgse gemeenten gebaseerd is op andere normen dan degene die door Europa zijn opgelegd en hier worden toegepast. "Het staat de gemeenten natuurlijk vrij om hun eigen beslissingen te nemen volgens hun eigen inschattingen", aldus Muyters.

De N-VA-minister zegt dat hij aan Europa gevraagd heeft snel duidelijk te maken of de Europese normen die vandaag gelden "nog altijd de juiste zijn en of ze niet verstrengd moeten worden". "Daar is vandaag nog geen antwoord op gekomen", klinkt het.

Muyters: "Ik vraag dus ook, met name aan sp.a, om de paniekzaaierij te stoppen en het standpunt van Europa over de algemene normen af te wachten. Ik begrijp dat er ongerustheid bestaat, vandaar dat ik bij Europa ook aandring om snelheid te maken. Maar kreten en paniekzaaierij in de pers helpt niemand".

bron: Belga