Brand in jeugdinstelling in Guatemala: dodental stijgt naar 37

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het dodental van de brand in de jeugdinstelling Hogar Seguro Virgen de la Asuncion in Guatemala blijft verder oplopen. De brand heeft al aan 37 mensen het leven gekost, zo deelt de overheid vrijdag mee. Negentien meisjes - tussen de veertien en zeventien jaar oud - waren woensdag ter plaatse om het leven gekomen. Intussen zijn nog achttien anderen in het ziekenhuis overleden aan hun verwondingen, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid. Er verblijven nog altijd zestien slachtoffers in het ziekenhuis.

Een dag voor het uitbreken van de ramp waren tientallen meisjes weggevlucht uit de door de overheid beheerde instelling, na rellen over de slechte leefomstandigheden. Maar de ontsnapte meisjes werden door de politie teruggebracht. Volgens de mediaberichten werden de meisjes vervolgens opgesloten, waardoor ze niet naar buiten konden lopen nadat het vuur was uitgebroken.

De gerechtelijke diensten benadrukken dat ze momenteel nog onderzoek waarom de meisjes niet op tijd uit het gebouw zijn weggeraakt.

In Guatemala groeit nu de kritiek op de manier waarop de instelling door de overheid werd uitgebaat. Familieleden en donoren klagen aan dat de problemen bij Hogar Seguro Virgen de la Asuncion - onder meer geweld, overbevolking, een tekort een voedsel en kleren en een gebrek aan veiligheid - al langer bekend waren. Maar de vele aanbevelingen voor de aanpak van de problemen werden in de wind geslagen, zo blijkt uit getuigenissen in de media.

bron: Belga