Benelux wil met Visegradlanden praten over toekomst van Europa

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een dag na het vergeefse verzet van premier Beata Szydlo tegen de herbenoeming van Donald Tusk als Europees president reiken de Beneluxlanden Polen opnieuw de hand. België, Nederland en Luxemburg willen apart met de Visegradlanden aan tafel gaan zitten om de toekomst van de Europese Unie te bespreken, zo kondigden de drie landen voor aanvang van de tweede dag van een Europese top in Brussel aan.

"We hebben besloten om de leden van de Visegrad (Polen, Hongarije, Tsjechië, Slovakije) uit te nodigen naar Nederland voor een gemeenschappelijke vergadering met de Benelux", zo kondigde de Nederlandse premier Mark Rutte aan, met zijn Belgische en Luxemburgse ambtgenoten Charles Michel en Xavier Bettel aan zijn zijde. Ook met Litouwen, Estland en Letland willen de drie stichtende lidstaten dit jaar aan tafel zitten. "De Benelux wil een positieve rol spelen in het debat", aldus Rutte.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders buigen zich vrijdagochtend over de verklaring van Rome. Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van het historische verdrag van Rome willen de leiders daar op 25 maart een verklaring aannemen die in de verf zet dat de 27 lidstaten ook na het vertrek van Groot-Brittannië gehecht blijven aan het Europese project. De Britse premier Theresa May is er vrijdag dan ook niet meer bij.

Eén van de hete hangijzers in de ontwerpverklaring is de vraag of en hoe bepaalde coalities van landen hun samenwerking kunnen verdiepen indien er daarover geen unanimiteit bestaat, bijvoorbeeld op het vlak van defensie. De Benelux, Duitsland, Frankrijk en Italië hebben dat "Europa van verschillende snelheden" opnieuw op de agenda geplaatst om de interne verdeeldheid van de voorbije jaren te overstijgen en het integratieproces te reanimeren. Het idee stoot echter op wantrouwen bij de Visegradlanden, die beducht zijn voor een status als tweederangslidstaat en vooral de Europese eenheid willen benadrukken.

De conservatieve Poolse premier Beata Szydlo zette donderdag het debat zelf nog eens op scherp met haar hardnekkig verzet tegen de herbenoeming van landgenoot en politiek rivaal Donald Tusk tot voorzitter van de Europese Raad. De overige leiders stemden Warschau echter gewoon weg. Szydlo besloot vervolgens de slotconclusies van de Europese top niet goed te keuren, waardoor het beeld van Europese eenheid opnieuw aan diggelen lag.

bron: Belga