Actie aan kabinet Michel tegen nieuwe gevechtsvliegtuigen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een twintigtal vredesactivisten van het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen' betoogt vrijdagochtend aan het kabinet van eerste minister Charles Michel tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen, ter vervanging van de huidige F-16's. Dat meldt de organisatie in een persbericht. Het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen' verzamelt zowat 130 middenveldorganisaties. De betogers kwamen onaangekondigd naar de Wetstraat 16, omdat premier Michel volgens hen geweigerd had om met hen in gesprek te gaan. Dat getuigt volgens de organisatie van "arrogantie tegenover de 38.000 mensen die een petitie tegen de vervanging van de gevechtsvliegtuigen hebben ondertekend". "Het is een uiting van oude politieke cultuur om een democratisch, open en inclusief debat met het maatschappelijk middenveld te weigeren terwijl de deuren voor lobbyisten van de wapenindustrie wagenwijd openstaan", hekelt de organisatie.

'Geen Gevechtsvliegtuigen' verzet zich tegen de aankoop van een vervanger van de huidige F-16's, die ze "megalomaan" noemt "in tijden waar de bevolking wordt gevraagd om besparingen in de sociale zekerheid te slikken". Het platform vindt het ook niet kunnen dat de regering de nieuwe vliegtuigen verder wil uitrusten voor nucleaire taken in NAVO-verband.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil de verouderde F-16's vanaf 2023 vervangen door 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Eind januari liet de minister weten dat Defensie klaar is om de aanbesteding voor die nieuwe vliegtuigen uit te schrijven. Die wordt gericht aan de vijf staatsagentschappen die en kandidaat-vervanger kunnen aanbieden. In 2018-2019 wordt dan normaal het contract getekend. De eerste levering moet in 2023 plaatsvinden.

bron: Belga