Premier Michel wil geen import van conflicten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Premier Charles Michel wil niet dat conflicten vanuit Turkije naar België overslaan. Zo heeft hij vandaag bij zijn aankomst op de Europese top in Brussel gereageerd op het debat over campagnemeetings met Turkse politici op Europees grondgebied. Michel onderstreepte dat zowel de vrijheid van meningsuiting als de openbare orde van tel zijn. Inzake de openbare orde dragen de lokale overheden verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen, mogelijk met ondersteuning van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zo stelde de regeringsleider.

"Ik ga de vrijheid van meningsuiting verdedigen maar tegelijkertijd de lokale autoriteiten ondersteunen indien zij menen dat de openbare orde wordt bedreigd door de organisatie van bepaalde bijeenkomsten", verklaarde Michel. De premier maakte in elk geval duidelijk dat hij "er steeds voor zal vechten om te vermijden dat een conflict wordt geïmporteerd in België". "Ik wil een rustige en harmonieuze situatie."

In verscheidene landen woedt momenteel een debat over de vraag hoe om te gaan met Turkse regeringsleden die campagne willen voeren in Europa met het oog op het referendum van 16 april. Turkse kiezers kunnen zich op die dag uitspreken over een grondwetswijziging die de macht van de president aanzienlijk versterkt.

In België schaarde regeringspartij N-VA zich zondag achter de oproep van de Oostenrijkse kanselier Christian Kern voor een verbod op verkiezingscampagnes met Turkse politici op Europees grondgebied.

bron: Belga