Na twee dagen discussie starten foorreizigers opbouw Gentse Halfvastenfoor

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na twee dagen discussie over een nieuw inrichtingsplan starten vandaag op het Gentse Sint-Pietersplein ruim honderd foorreizigers met de opbouw van hun attracties en eetstalletjes. Dat zegt Guido Herman van het Vrij Nationaal Syndicaat der Foorreizigers.

Een nieuwe indeling van de foor, met onder meer een aantrekkelijke toegang en bredere gangen, lag aan de basis van het conflict met een tiental hoofdzakelijk niet gesyndiceerde foorreizigers. Aan het plan werkte de Gentse schepen van Feesten Christophe Peeters (Open Vld), samen met vier foorbonden. "Verleden jaar vertrokken de foorreizigers na het ondertekenen van een protocol, in september werden de grote lijnen van het plan afgesproken, in januari was er een voorstel van plan en daarna volgden nog een aantal wijzigingen", zegt schepen Peeters. "Ook nu kunnen de foorreizigers onderling wisselen, tenminste als dat technisch mogelijk is."

Sinds dinsdag werden een tiental wissels besproken. Twee daarvan bleken technisch onmogelijk, in drie zaken (zes kramen) bereikten de foorreizigers geen akkoord onder elkaar, maar in vier andere gevallen werd wel een succesvolle wissel doorgevoerd, zegt schepen Peeters vanmiddag na een laatste overleg.

Nadat een laatste stand van zaken met alle foorreizigers besproken werd, laat Guido Herman van het Vrij Nationaal Syndicaat der Foorreizigers weten dat de opbouw van de foor start. "We hebben de laatste mensen overtuigd, het heeft lang genoeg geduurd", zegt Herman. "We zijn hier om onze boterham te verdienen en het kan ook niet de bedoeling zijn om de Gentenaars te straffen. Zij hebben recht op een schone Halfvastenfoor."

Herman vindt dat de foorreizigers de nieuwe opstelling een kans moeten geven. "Toen we vroeger moesten uitwijken naar de Watersportbaan, waren er die dachten dat ze een goede plaats hadden, terwijl het niet werkte, en anderen die dachten dat ze niets gingen verdienen, werkten wel goed."

Dat het vooral niet-gesyndiceerde foorreizigers waren die dwarslagen, maakt voor Guido Herman niets uit. "Als voorzitter van een vereniging moet je opkomen voor je product, dat is de Halfvastenfoor, en daarom delen we geen mensen in hokjes op, we komen op voor iedereen en hebben dat ook getoond." De Gentse Halfvastenfoor loopt van 18 maart tot 9 april.

bron: Belga