Michel: "Polen? We aanvaarden niet langer alles om de eenheid te bewaren"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel relativeert het feit dat Polen vandaag als enige tegen de herbenoeming van Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad gestemd heeft. "We willen alles doen voor de Europese eenheid, maar we zijn niet meer bereid daar alles voor te aanvaarden", zei hij op een persconferentie. Op de Europese top stemden 27 lidstaten voor een tweede mandaat voor Tusk als Europees president. De Poolse premier Beata Szydlo had op voorhand laten weten dat ze de herbenoeming van haar landgenoot onaanvaardbaar vindt en ze stemde dan ook als enige tegen. In een reactie op haar nederlaag liet ze haar collega's verstaan dat Polen de conclusies van de top niet zal goedkeuren.

Op een korte persconferentie relativeerde premier Michel het Poolse isolement. "Polen laat weten dat het niet akkoord kan gaan met de conclusies, maar het is geen kwestie van inhoud, eerder van een slecht humeur na de stemming", grijnsde Michel. Volgens de premier is het niet uitgesloten dat Szydlo later op de avond - de top gaat nog even door - alsnog haar zegen geeft. "We kunnen creatief zijn."

"We willen alles doen voor de Europese eenheid, maar we zijn niet meer bereid daar alles voor te aanvaarden", duidde de premier het ogenschijnlijke gemak waarmee aan het Poolse verzet voorbijgegaan werd. Volgens hem is de hele discussie symbolisch voor wat in de toekomst mogelijk is, namelijk dat "Europa mogelijkheden biedt aan sommigen om sneller meer samen te doen".

De discussie over de toekomst van de Europese Unie wordt morgen besproken, evenwel zonder de Britse premier Theresa May. Vanavond praten de staatshoofden en regeringsleiders nog over de situatie op de Westelijke Balkan en het Europees veiligheids- en defensiebeleid.

bron: Belga