Frankrijk schrijft arrestatiebevelen uit voor twee leden terreurcel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse onderzoeksrechters die het onderzoek leiden naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, hebben eind december twee nieuwe aanhoudingsbevelen uitgevaardigd. Het ene viseert Oussama Atar, die ervan verdacht wordt dat hij de aanslagen aanstuurde vanuit Syrië, zegt een bron dichtbij het onderzoek. Het andere is voor Sofiane Ayari, de man die op 18 maart werd opgepakt samen met Salah Abdeslam in Molenbeek.

De twee inbegrepen viseert het Franse gerecht nu veertien verdachten in het onderzoek naar de aanslagen. Negen jihadi's, die zich bij terreurbeweging IS in Syrië hadden gevoegd en via de vluchtelingenroute naar Europa waren gekomen, kwamen om door de politie of omdat ze zichzelf hadden opgeblazen.

De Belg Oussama Atar (32) vormt een link tussen de twee groepen die in Parijs en Brussel toesloegen. Hij is een neef van de broers El Bakraoui, die zichzelf opbliezen op 22 maart in Zaventem en Brussel. Twee mannen die in december 2015 opgepakt werden in een vluchtelingencentrum, Adel Haddadi en Muhammed Usman, brachten meer duidelijkheid over zijn rol. Zij verklaarden dat een zekere "Abou Ahmed" hen in het Syrische Raqqa opdracht had gegeven om een zelfmoordaanslag te plegen en hen elk 3.000 euro gaf. Adel Haddadi identificeerde tijdens een verhoor "Abou Ahmed" als Oussama Atar, op basis van een foto, zegt een bron dichtbij het onderzoek.

Tunesiër Sofien Ayari (23) is in België in verdenking gesteld in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart. Hij werd samen met Salah Abdeslam op 18 maart 2016 in Molenbeek opgepakt. Volgens een bron dichtbij het onderzoek vond de politie zijn vingerafdrukken terug in verschillende safehouses die de daders van de aanslagen van 13 november hebben gebruikt. Hij zou samen met Ossama Krayem en Ahmad Alkhald, twee andere terreurverdachten, via de vluchtelingenroute Europa zijn binnengekomen. Salah Abdeslam haalde hen in de nacht van 2 op 3 oktober 2015 op in het Duitse Ulm.

Bron: Belga