Metro's pendelkunstenaars

Treinritten duren soms lang. Maar hoe kan je de tijd beter doden dan met een streepje kunst? Deze pendelkunstenaars halen inspiratie uit hun woon-werktraject en vrolijken hun medereizigers op met mooie schetsen, leuke doodles en ‘snapart'. Die kan je stuk voor stuk bewonderen op Instagram.
door
Janne
Leestijd 3 min.

@noukiestekeningetje

Al een jaar pendelt Anouk tussen Scheldewindeke en Gent voor haar werk. Als ze op de ‘boemel' springt en van “boerenhol naar stad reist”, laat ze zich neerploffen in de zetels en begint ze de artikels in Metro of een treinticket te pimpen met haar supersonische balpen: “Stations, haltes en treinreizigers zijn voor mij altijd al een bron van ideeën geweest.” Onder de naam Noukiestekeningetje wil Anouk andere pendelaars verrassen met haar leuke tekeningen: “De doodles die ik maak op de trein laat ik liggen wanneer ik uitstap. Misschien is er iemand die na een zware werk- of schooldag een klein papiertje geluk kan gebruiken...”

Une publication partagée par Noukie (@noukiestekeningetje) le

@reinharddejonghe

Reinhard is beeldend kunstenaar en zocht een manier om zich creatief bezig te houden op dode momenten: “Een schetsboek heb ik niet altijd bij, maar mijn smartphone wel.” Op Snapchat filmt hij het voorbijflitsende landschap of geeft hij andere treinreizigers een dierenkop. Reinhard neemt vaak de trein om workshops te geven. “Mijn traject is elke dag anders. Dat is fijn, want zo doe ik meer inspiratie op.”

@koendk

Koen neemt elke weekdag de trein naar Antwerpen voor zijn job bij een animatiestudio. Hij houdt zich al een paar jaar bezig met schetsen te maken van pendelaars: “Mijn reisgenoten zitten een dik half uur stil en zijn dus de perfecte modellen. Aangezien de meeste mensen toch aan het lezen of slapen zijn, kan ik ze quasi onopgemerkt schetsen.” Koen beschouwt zijn werk als een visueel dagboek, omdat hij elke dag andere mensen tekent. Zijn stijl is eerder karikaturaal: “Op die manier geef ik mijn eigen interpretatie van de realiteit.”

Une publication partagée par Koen De Koninck (@koendk) le

@lindavanputten.art

Linda woont in Nederland en reist vaak naar Amsterdam. Ze zit anderhalf uur per dag op de trein: “Toch zonde om niets met die tijd te doen? Ik ben altijd bezig met tekenen. Of het nu thuis is, in een café, op vakantie of in de trein. Mijn schetsboekje heb ik altijd bij. Thuis werk ik de schetsen uit tot schilderijtjes, digitaal of met aquarelverf op papier.” Linda tekent zowel andere reizigers als leuke scènes met haar hond: “De #TravellerInTheCorner schetsen zijn realistisch. De #MeAndMySausagedog schetsen zijn eerder cartoons en gaan over mij en mijn teckel. Mijn schetsen spelen vaak in op actuele treinsituaties.”

Une publication partagée par lindavanputten.art (@lindavanputten.art) le

Une publication partagée par lindavanputten.art (@lindavanputten.art) le

Ontdek iedere dag op ons eigen Instagramaccount @metrobelgie wat er leeft in en rond de trein en op de redactie van jouw favoriete krant! Tag ons op Instagram en misschien schittert jouw foto morgen wel op ons profiel!