Mannen vervullen amper rol in strijd tegen genitale verminking

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mannen spreken zich nauwelijks uit tegen vrouwelijke genitale verminking (VGM), hoewel zij ook een rol te spelen hebben. Dat meldt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) op basis van internationaal onderzoek. Er wordt gepleit voor betere informatie voor nieuwkomers en asielzoekers. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat partners in heel wat Afrikaanse landen heel weinig praten over de praktijk waarbij vrouwen op jonge leeftijd genitaal worden verminkt door een besnijdenis. Van oudsher worden mannen ook amper betrokken, hoewel hun genot en controle op de vrouwelijke seksualiteit vaak als aanleiding voor de praktijk worden aanzien.

Onderzoek onder leiding van ITG bekeek hoe migranten in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk over VGM denken. "Nieuwe mannelijke migranten vinden vaker dat de praktijk moet blijven bestaan. Van de migranten die in de afgelopen vijf jaar aankwamen, zijn er 2,5 keer meer respondenten die dat vinden dan mannen die vijf jaar geleden aankwamen. In België vond bijna een kwart van de Guineese migranten dat de praktijk moet blijven", luidt het in de conclusies.

Via het Men Speak Out-project, waarvan het ITG de onderzoekskant verzorgt, wordt geprobeerd mannen met een sub-Sahara-Afrikaanse achtergrond te betrekken in het proces om een einde te maken aan VGM. Luidens een rapport moeten nieuwkomers en asielzoekers fors betere informatie krijgen. "Om meisjes van VGM te vrijwaren, moeten vrouwen en mannen kort na hun aankomst in Europa gepaste informatie krijgen", zegt onderzoeker Sarah O'Neill. Deelnemers aan het onderzoek suggereerden ook dat het nuttig zou zijn om religieuze leiders, opinieleiders en gemeenschapsleiders in het proces te betrekken.

bron: Belga