«Vrouwen hebben meer kansen dan mannen»

“Vrouwen hebben vandaag meer kansen dan mannen om door te stoten naar de top.” Martine Reynaers, CEO van Reynaers Aluminium gelooft dat het goed komt met het onevenwicht tussen mannen vrouwen op topposities. Wel moeten kandidaat-topvrouwen er iets voor over hebben.
door
marketing
Leestijd 2 min.

“Vrouwen met wils- en daadkracht hebben veel kansen”, zegt topvrouw Martine Reynaers. “Er is namelijk een zoektocht bezig naar vrouwen om sleutelposities in te vullen. Veel ruimte is er natuurlijk niet aan de top. En is er veel concurrentie voor die schaarse plekken. Je moet stressbestendig zijn én de juiste talenten hebben.”

Even doorbijten

Haar advies voor vrouwen die wensen door te stoten naar de top? “Nooit opgeven”, zegt Martine die zelf het familiebedrijf in aluminium ramen, deuren en oplossingen groot maakte. “Ik kom soms jongere dames tegen die zeggen dat het zwaar is om familie en werk te combineren. ‘Even doorbijten', zeg ik hen dan. Als de kinderen gezond zijn, moet de combinatie best kunnen.”

Vrienden ‘off' zetten

En de prijs die je moet betalen voor de race naar de top? “Je moet beseffen dat je niet alles kan doen. Je kunt geen carrière uitbouwen, een gezin hebben, veel afspreken met vrienden, sporten en tijd voor jezelf hebben. Mijn man en ik hebben bijvoorbeeld gekozen voor ons gezin en bedrijf. Hierdoor was het inderdaad nog moeilijk om vrienden te zien.”

Geen naaktposters

De grootste verschillen die Martine ziet tussen zichzelf en mannelijke collega-CEO's? “In beslissingen zal ik even daadkrachtig zijn. Wel besteden we misschien extra vrouwelijke aandacht aan het ontvangen van partners, leveranciers en klanten. De gastvrouw in ons wil ze in de watten te leggen als ze naar ons komen. Ook betrekken we graag de partners van onze werknemers en vinden het belangrijk onze arbeiders op een evenement eens in gewone kleren te zien.”

“Wat ik nog vaststel, is dat ik niet wil dat er naaktkalenders in onze fabriek hangen. Ik merk dat mannelijke bedrijfsleiders hier soepeler in zijn.”

Talent belangrijker dan geslacht

Een ander verschil tussen mannen en vrouwen vinden we in officiële erkenningen. Martine Reynaers en Rose Claeys (Kinepolis) zijn nog altijd de enige vrouwelijke Managers van het Jaar in Vlaanderen. In Franstalig België werden enkel Marie-Anne Belfroid (Groupe Ronveaux) en Dominique Leroy (Proximus) verkozen tot Manager de l'Année. En verder... pronken enkel mannen met deze erkenning.

“Dat we sterk in de minderheid zijn, is spijtig. Maar ik heb er een goed oog in met de topvrouwen van vandaag, zoals: Michèle Sioen, Françoise Chombar, Marleen Vaesen,...”

Ook voor haar eigen positie komt er opvolging in zicht nu Martine 60 jaar is. “Maar of ik nu opgevolgd wordt door een man of een vrouw, dat maakt niet uit. Het gaat om het talent van de volgende CEO.”