Nederlandse verkiezingen - CDA-leider probeert kiezers van de afwezige Wilders voor zich te winnen tijdens debat

door
Belga
Leestijd 2 min.

Leider van het Nederlandse Christen-Democratisch Appèl (CDA) Sybrand Buma heeft zich zondagavond in het zogenoemde Carré-debat proberen te profileren als de beschermer van de Nederlandse identiteit en als voorvechter van behoud van normen en waarden. Hij leek op zoek naar de kiezers van PVV-leider Geert Wilders, die het zelf had laten afweten in Amsterdam. Buma haalde vooral uit naar de linkse partijen. Volgens hem nemen die de zorgen van de bevolking niet serieus als het over het verlies van normen en waarden gaat. Negentig procent van de Nederlanders ziet dat als het belangrijkste maatschappelijke probleem, zei Buma.

Aan het soms felle Carré-debat deden acht lijsttrekkers mee: Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Emile Roemer (SP), Buma, Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Henk Krol (50PLUS) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Zij kruisten de degens over de gezondheidszorg, de pensioenleeftijd, de EU en de Nederlandse identiteit. Leider van de extreemrechtse PVV Geert Wilders kondigde eerder al aan dat hij zou passen voor het debat. Tijdens het debat tweette hij een foto van het tv-programma "Boer zkt. Vrouw" met het bijschrift "Kijken zo!!".

Buma kreeg kritiek van Asscher en Klaver als het ging over de Nederlandse identiteit. Asscher verweet de CDA-leider dat hij blijft steken in nostalgie naar het verleden met zijn pleidooi voor een maatschappelijke dienstplicht en het zingen van het Wilhelmus op scholen. Maar volgens Buma is het "altijd de fout van links" om problemen waarover veel mensen zich ongerust maken te negeren.

Er ontstond ook een woordenwisseling over de Europese Unie tussen Rutte en Pechtold. Volgens de D66-leider is Nederland "Rutte-moe" omdat de VVD-leider niet geloofwaardig is. In de vorige verkiezingscampagne suggereerde hij een EU-kritische koers, terwijl hij als zich als premier wel pro-Brussel opstelde, een mening Pechtold deelt met de socialist Roemer. Volgens Pechtold heeft Rutte daarmee "de euro in de waagschaal gesteld".

Bron: Belga