Anne Zagré voelt zich bestolen, ook Belgische Atletiekfederatie protesteert

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Het is amateurisme." Zo reageert Anne Zagré nu blijkt dat de atlete ten onrechte werd gediskwalificeerd na afloop van de reeksen van de 60m horden op het EK indoor in Belgrado. De Europese Atletiekbond liet in een persbericht weten dat op het EK met een nieuw registratiesysteem in de startblokken wordt gewerkt om de reactietijden te meten. Dat systeem, dat de versnelling van een atleet meet en niet (zoals gangbaar) de druk die wordt gezet, bleek echter niet helemaal op punt te staan nadat vrijdag, onder meer tijdens de reeksen van de horden, een rist atletes werden uitgesloten na een valse start. Intussen vonden "aanpassingen" plaats en zouden de problemen van de baan moeten zijn.

Voor Zagré komt dit echter te laat. Zij liet vrijdag in haar reeks volgens de officiële meting een startsnelheid van 0.097 optekenen, net onder de toegestane limiet (0.100), en werd daarom uit de halve finales geweerd.

"Je mag zeggen dat ik mij bestolen voel. Het is amateurisme", vertelde ze vandaag. "Dit zijn geen fouten die je op een kampioenschap mag verwachten. Er waren heel wat valse starts, er werd met groene, gele en rode kaarten gezwaaid. Je wist het op de duur niet meer."

Zagré was naar Belgrado afgezakt met een scherp nieuw persoonlijk record (7.98) en leek, minstens, aanspraak te kunnen maken op een finaleplaats. Die kans werd haar nu ontnomen door een onbetrouwbaar systeem.

"Wat gebeurd is, is gebeurd", vervolgt Zagré. "Jammer genoeg krijg je geen nieuwe kans om de wedstrijd te lopen. Ik probeer echter altijd iets positiefs mee te nemen van een wedstrijd. Ik wist dat ik goed was en dat er nog progressiemarge is."

De Belgische bond laat vandaag overigens weten de zaak aan te kaarten bij de Europese Atletiekfederatie EAA. "De Belgische Atletiekfederatie betreurt de manier waarop Anne Zagré werd gediskwalificeerd in de reeksen van de 60m horden op het EK in Belgrado", luidt het. "Het gaat om een onaanvaardbare beslissing die niet alleen de atlete en haar entourage maar ook de Belgische federatie schade toebrengt. Die laatste zal de zaak aankaarten bij de EAA."

bron: Belga