Grondwetscrisis in Macedonië: president weigert opdracht te geven tot regeringsvorming

door
Belga
Leestijd 2 min.

Macedonië is in een zware grondwetscrisis verzeild geraakt na de weigering van president Djordje Ivanov om aan een parlementaire meerderheid de opdracht te geven om een nieuwe regering te vormen. EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini had Ivanov gisterenavond in een gesprek duidelijk gemaakt dat de EU en de NAVO staan op het respecteren van democratische principes, maar ook dat kon de president niet vermurwen. Aan de basis van de crisis ligt de mislukking van Nikola Gruevski, die zo'n tien jaar eerste minister van Macedonië is geweest, om een nieuwe regering op de been te brengen. Zijn partij VMRO kwam bij de verkiezingen van december dan wel nipt als sterkste formatie uit de bus, maar ze slaagde er niet in om een coalitiepartner te vinden.

De sociaaldemocratische oppositiepartij SDSM heeft het nu voor elkaar gekregen om 67 van de 120 parlementsleden achter zich te scharen, een meerderheid die krachtens de grondwet een nieuwe regering zou kunnen vormen, maar president Ivanov weigert hen daartoe de opdracht te geven. De president wil er niet van weten dat de Albanese minderheid meer rechten zou krijgen. Dat zou Macedonië kunnen splitsen, argumenteert hij. Voorwaarde om aan een nieuwe regering deel te nemen, is voor drie Albanese partijen dat het Albanees gelijke rechten zou krijgen en ingevoerd zou worden naast het met een variant van het Cyrillisch alfabet geschreven Macedonisch.

Reden voor de onbuigzame houding van Ivanov kan ook zijn dat hij een dichte bondgenoot is van Gruevski. Die is steeds autoritairder gaan regeren, maar komt tegelijk in steeds nauwere schoentjes met beschuldigingen van corruptie, criminaliteit en het aan banden leggen van media en justitie. De nieuwe regering wil hem daarvoor voor het gerecht dagen.

bron: Belga