Deze cultuurtips verdrijven de verveling

Nog geen weekendplannen? Deze tips bieden soelaas! 
door
Mare
Leestijd 1 min.

Macrocosmos (vr 3 & za 4/03, 19u & 21u in het Planetarium te Brussel)

Foto Flagey

Hemelse muziek onder een bijna-echte sterrenhemel: mooier wordt het niet. Het Vlaams Radio Koor onder leiding van Stephane Denève trakteert op muziek van een onaardse schoonheid in het Planetarium van Brussel. Met de live soundtrack van Bach, Strauss, Mozart en Arvo Pärt in de oren trekt op het immense koepelscherm de wondere wereld van ons universum voorbij. Ruimtereizen klonk nog nooit zo goed én was nog nooit zo goedkoop…

Releaseconcert Oxalá (za 04/03, 20u30 in ccBe te Berchem)

Foto R.V.

Geef toe: ze zien eruit als een stam potente wilden uit de pampa's en om eerlijk te zijn: zo klinkt hun muziek ook. Terrakota is officieel een Portugese band, maar deze vertegenwoordigers van de musica mestiça brengen een hedendaagse mix van muziek uit de voormalige Portugese kolonies. Hun zesde langspeler kreeg de naam Oxalá, een Portugese term die zijn oorsprong vindt in het Arabische woord insjallah en in Portugal gebruikt wordt om een hoopvolle verwachting uit te drukken. Live gaan de pannen van het dak, dat is beloofd!

Jeugdboekenmaand (nog t.e.m. 31/03 op diverse locaties in Vlaanderen & Brussel) 

De Jeugdboekenweek koestert grootse ambities en blaast zichzelf in 2017 op tot een Jeugdboekenmaand. In boekhandels, in bibliotheken en op scholen bruist het van de literaire activiteiten. Nieuw dit jaar is de leeftijdsrange: omdat lezertjes (hopelijk) niet stoppen met lezen na 12 jaar werd de leeftijdsgroep uitgebreid van 12 naar 15 jaar. Het thema van 2017 is dan ook op maat van ontluikende pubers: ‘MVX - je bent wie je bent'. Daarmee zet de Jeugdboekenmaand identiteit, rolpatronen en gender hoog op de agenda. www.jeugdboekenweek.be

Spinrag (vr 3 t.e.m. zo 5/03, op diverse aanvangsuren en op diverse locaties, Kortrijk)

Foto Sofie Debackere

Haast je, want het kinderkunstenfestival Spinrag is in Kortrijk aan zijn laatste weekend toe. We zullen het dus niet hebben over de theater- circus- en filmpareltjes die jouw gezin al heeft gemist, maar over wat er nog allemaal op stapel staat dat laatste weekend. Absurdistisch theater (De schaar van de tsaar, vrijdag), expo voor zesplussers (Kijk! van Rasa, het hele weekend) en op zondag nog veel film, waaronder de Belgische première van Storm: letters van vuur. Naar Kortrijk!

Anima (Nog t.e.m. 5/03, op diverse aanvangsuren op het Flagey te Brussel)

Wie bij het woord ‘animatiefilm' nog steeds uitsluitend denkt aan de schattig-zingende sneeuwmannen of de leeuwenkoningen van Disney, heeft het verkeerd voor. Het internationale animatiefilmfestival Anima bewijst je maar al te graag de fascinerende rijkdom - voor kinderen én volwassenen - van de animatiefilm. Nog tot 5 maart ruimt Flagey drie verdiepingen hoog baan voor een veelzijdig programma van kortfilms en langspelers, tentoonstellingen rond animatiefilm, signeersessies en ontmoetingen en gesprekken met regisseurs uit de hele wereld.