Vandeurzen nodigt Icarus uit tot "dringend overleg over hun motivatie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) reageert erg verbaasd op de aankondiging tot collectief ontslag bij de vzw ADO Icarus, een zorgbedrijf voor mindervaliden dat gespecialiseerd is in diensten voor zelfstandig wonen. "Op geen enkel moment heeft ADO Icarus contact opgenomen over deze stap. Ik nodig hen dan ook dringend uit tot een overleg over hun motivatie", aldus de minister. Het zorgbedrijf ADO Icarus kondigde vandaag tijdens een ondernemingsraad een herstructurering met collectief ontslag aan. Er verdwijnen 31,5 voltijdse banen. Zowat 50 van de 271 personeelsleden worden getroffen.

Volgens socialistische bediendebond BBTK is de herstructurering een rechtstreeks gevolg van de omschakeling naar de persoonsvolgende financiering (PVF) begin dit jaar. Daardoor krijgen de voorzieningen zelf geen subsidies meer, maar wordt het bedrag verdeeld over de gebruikers zelf. Volgens de vakbond is het nieuwe systeem "op een onduidelijke en vage manier ingevoerd".

Vandeurzen beklemtoont dat het systeem tot stand is gekomen door "intensieve samenwerking met alle betrokken actoren". Bovendien is er volgens de minister absoluut geen sprake van een besparing in de sector. "In 2017 pompt Vlaanderen 117,5 miljoen euro extra in het systeem van de PVF. Dat is het grootste bedrag dat ooit voor de sector werd begroot", klinkt het.

De CD&V'er benadrukt verder dat het exacte bedrag dat ADO Icarus in 2016 aan subsidies kreeg, nu verdeeld is over haar gebruikers. "Meer nog, wanneer gebruikers hun budget bij ADO Icarus inzetten, krijgt de vzw daarbovenop 23,35 procent om de overheadkosten te dekken", klinkt het.

bron: Belga