Uber-topman zegt dat hij "volwassen moet worden", na kinderachtig gedrag tegen chauffeur

door
Belga
Leestijd 2 min.

Uber-topman Travis Kalanick heeft dinsdag een e-mail naar zijn personeel gestuurd, waarin hij zich excuseert voor zijn onrespectvol gedrag tegenover een Uber-chauffeur. De chauffeur had de conversatie in zijn luxewagen (UberBLACK) opgenomen en doorgestuurd naar persagentschap Bloomberg. Het voorval vond begin vorige maand plaats. Kalanick heeft in de Uber-auto plaatsgenomen op de middelste achterzetel, geflankeerd door twee dames. Een van hen zegt dat ze gehoord heeft dat het een zwaar jaar is voor Uber. "Ik zorg ervoor dat elk jaar zwaar is", antwoordt Kalanick. "Zo ben ik."

De conversatie verzandt al snel in een verhitte discussie tussen de topman en de chauffeur, Fawzi Kamel, over de tarieven van Uber. De 37-jarige Kamel rijdt sinds 2011 voor het bedrijf en wilde de CEO wijzen op de benarde situatie waarin veel chauffeurs zich bevinden. De topman reageert onbeschoft en met een bijzonder kort lontje, waardoor een aantal investeerders zich nu de vraag stellen of hij wel de capaciteiten heeft om een wereldwijde miljardenbusiness te leiden.

Kamel zegt in de auto dat veel chauffeurs de topman niet meer vertrouwen. "Ik ben bankroet door jou", aldus Kamel. "Je hebt de hele business veranderd. Je hebt de prijzen doen kelderen. We zijn begonnen aan 20 dollar, hoeveel is een mijl nu? 2,75 dollar?" Waarop Kalanick zijn kalmte verliest en antwoordt: "Weet je wat, sommige mensen nemen niet graag de verantwoordelijkheid voor hun eigen 'shit'. Ze verwijten een ander alles in hun eigen leven."

In zijn mail dinsdag aan het personeel verontschuldigt Kalanick zich. "Zeggen dat ik beschaamd ben is een extreem understatement. Mijn job als leider is om te leiden... en dat begint met me te gedragen op een wijze die ons allen fier maakt. Dat heb ik niet gedaan (...) De kritiek die ik gekregen heb, is een herinnering dat ik fundamenteel moet veranderen als leider en dat ik volwassen moet worden. Dit is de eerste keer dat ik toegeef dat ik hulp nodig heb bij het leiderschap en ik ben van plan die te zoeken."

bron: Belga