Juncker presenteert woensdag witboek over toekomst Europa

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker onthult woensdag in het Europees Parlement een witboek over de toekomst van de Europese Unie. Daarin zal de Luxemburger een aantal "positieve en realistische opties" presenteren om de Europese eenheid en samenwerking te vrijwaren na het vertrek van Groot-Brittannië, zo blikte zijn woordvoerder vandaag vooruit. Het witboek vormt de bijdrage van de Europese Commissie aan de top van Rome op 25 maart. Daar komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders naar aanleiding van de 60ste verjaardag van het verdrag van Rome bijeen om na te denken over de toekomst van het Europese project, dat niet enkel door de Brexit, maar ook door de migratiecrisis en de eurocrisis in zeer woelig vaarwater is geraakt.

Het witboek omvat "mogelijke positieve en realistische opties die allemaal leiden tot de eenheid en samenwerking van de 27 lidstaten", zei de woordvoerder van Juncker. Van de leiders wordt verwacht dat ze stelling innemen, maar de Commissie wil na Rome ook een breed publiek debat zien ontstaan. Deze opties zijn volgens de zegsman immers niet alleen van belang voor regeringen en de 'Brussels bubble'. "Dit moet over de mensen gaan."

Juncker wil onder meer de optie van versterkte samenwerking op tafel gooien. "Willen we vooruitgaan met 28 lidstaten? Of is het niet nodig dat zij die sneller vooruit willen gaan dat kunnen doen, zonder de anderen te hinderen, door een meer gestructureerde constructie uit te bouwen, die openstaat voor iedereen?", zo wierp hij vorige week op. Onder meer de Belgische premier Charles Michel bepleit een 'Europa van verschillende snelheden' om de interne verdeeldheid te omzeilen en de integratie een nieuw elan te geven.

Juncker en de 27 eurocommissarissen komen dinsdag om 17.00 uur bijeen om het witboek te bespreken. Woensdagochtend zal de Commissie de tekst goedkeuren en om 15.00 uur trekt Juncker naar de plenaire zaal van het Europees Parlement, waar de voorbije weken eveneens een aantal toekomstrapporten werden gestemd, met voorstellen voor hervormingen binnen de huidige Europese verdragen en diepgaande hervormingen die een wijziging van de verdragen vereisen.

bron: Belga