"Grensoverschrijdend gedrag bij studenten is onderbelicht"

In de Verenigde Staten wordt één op de vier vrouwen tijdens het studentenleven slachtoffer van seksueel geweld. In Europa ontbreekt het aan onderzoek en dus cijfers. "Het hogere alcoholverbruik bij Europese studenten doet vermoeden dat het hier erger is gesteld", meent seksuologe Caroline Vanhollebeke.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Europese studenten staan ervoor bekend meer én vaker te drinken dan hun Amerikaanse collega's, stelt Vanhollebeke. "Uit Amerikaans onderzoek blijkt bovendien dat alcohol een belangrijke risicofactor is om slachtoffer te worden van seksueel geweld." Om die reden stelt de seksuologe het gebrek aan onderzoek over grensoverschrijdend seksueel gedrag bij Europese studenten aan de kaak. "De recentste studie dateert uit 2012. Toen werden 29.000 studentes uit Duitsland, Polen Spanje, Italië en het VK bevraagd." In haar masterproef aan de KU Leuven vergeleek de seksuologe de cijfers uit dat Europese onderzoek met resultaten van Amerikaans onderzoek.

"Het hoort erbij"

In Europa geeft 60% van de ondervraagde studentes aan seksuele intimidatie, gedrag waarbij hun waardigheid werd geschonden, te hebben ervaren. "In de VS ligt het percentage iets lager, terwijl Amerikaanse studenten zo'n incidenten nochtans sneller rapporteren dan hun Europese collega's. In Europa heerst nog te veel de mentaliteit dat het er als het ware bij hoort", aldus Vanhollebeke.

Stalking

In Europa heeft 50% van de studentes ervaring met stalking tegenover slechts 5,95% in de VS. Die stalking verloopt vooral via sociale media. "Een mogelijke verklaring is dat Europese studenten, die dus meer en vaker drinken, sneller geneigd zijn om excessief berichten te sturen naar hun ex-partner of hun ‘crush' uit de aula. Door hun alcoholgebruik voelen ze zich machtiger en durven ze makkelijker contact te zoeken. Ze zien daardoor ook niet in dat het sturen van een hoop berichten op één avond bedreigend kan overkomen."

Aandacht gevraagd

Beide studies gaan ook in op de meest extreme vorm van grensoverschrijdend seksueel gedrag: verkrachting. Bij zowel de Amerikaanse als bij de Europese studie outte drie op de honderd studentes zich als slachtoffer van verkrachting. "In het Europese onderzoek beantwoordde slechts 9% van de ondervraagden de vraag over verkrachting. Het is dus aannemelijk dat sommige slachtoffers de vraag net onbeantwoord lieten uit schroom." De seksuologe pleit dan ook voor uitvoerig onderzoek naar grensoverschrijdend seksueel gedrag in het studentenleven. "Door hier meer aandacht aan te schenken kunnen we het probleem beter bespreekbaar maken en slachtoffers aanmoedigen om ermee naar buiten te komen."

Caroline Vanhollebeke nam deel aan de Vlaamse Scriptieprijs. Haar scriptie is te bekijken via www.scriptiebank.be