Zuid-Koreaans waarnemend president wil onderzoek naar afgezette presidente niet verlengen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zuid-Koreaans waarnemend president Hwang Kyo Ahn weigert om een bijzonder gerechtelijk onderzoek te verlengen naar een schandaal waarbij de afgezette presidente Park Guen Hye betrokken is. Dat maakte hij vandaag bekend. Het onderzoek naar Park en haar vriendin Choi Soon Sil heeft zijn doel bereikt, en een aantal kerndata werden in kaart gebracht, aldus een mededeling van Hwangs kabinet. De beslissing kwam er net voor de laatste dag van de rechtszaak tegen Park in het hooggerechtshof, dat de beslissing van het parlement onderzoekt om Park af te zetten. Het is nog niet geweten wanneer het arrest volgt.

De onderzoekers zouden morgen hun onderzoek moeten afronden, maar hebben gevraagd om het met dertig dagen te verlengen. De oppositie heeft Hwang vanwege zijn weigering ondertussen beschuldigd van partijdigheid en wil dat ook hij afgezet wordt, aldus persagentschap Yonhap. Choo Mi Ae van de voornaamste oppositiepartij noemt de beslissing "de slechtste beslissing in de geschiedenis van de republiek".

Bij het schandaal rond Park en Choi is ook technologiegigant Samsung betrokken. Choi wordt ervan beschuldigd haar banden met Park te hebben misbruikt om bedrijven zoals Samsung onder druk te zetten om geld te doneren aan stichtingen die ze beheert. Park zelf ontkent alle betrokkenheid, maar moest afstand doen van haar ambt als president op 9 december, nadat het parlement een motie had ingediend over haar afzetting.

Bron: Belga