Oscars - "The White Helmets" wint Oscar voor beste korte documentaire

door
Belga
Leestijd 1 min.

"The White Helmets" heeft zondag de Oscar gewonnen voor de beste korte documentaire. De documentaire kwam eerder al in het nieuws omdat door het Amerikaanse inreisverbod twee withelmen de Oscarceremonie niet konden bijwonen. Vrijdag werd bovendien cinematograaf Khaled Khateeb niet toegelaten in de VS, waardoor ook hij de ceremonie miste. De film vestigt de aandacht op de inspanningen die de vrijwilligers van de Syrische hulporganisatie leveren om de slachtoffers van het geweld in Syrië bij te staan. De organisatie, die het leven van duizenden mensen redde, werd eind vorig jaar nog genoemd als een belangrijke kanshebber voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Regisseur Orlando von Einsiedel las zondag tijdens de uitreiking een boodschap voor van het hoofd van de withelmen Raed Saleh, die niet aanwezig kon zijn vanwege het inreisverbod. "We zijn zo dankbaar dat deze film ons werk in de kijker heeft gezet. We hebben meer dan 82.000 burgers gered. Ik nodig de mensen die naar me luisteren uit om te werken voor het leven, om het bloedbad te stoppen in Syrië en overal ter wereld".

Eerder op de avond werd ook al de Oscar uitgereikt voor de beste documentairefilm, die ging naar "OJ: Made in America", over het leven van voormalig American footballspeler en veroordeelde moordenaar OJ Simpson.

bron: Belga