EU breidt sancties tegen Noord-Korea uit

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Unie heeft nieuwe sancties tegen Noord-Korea goedgekeurd. De Europese lidstaten geven daarmee navolging aan de VN-resolutie die werd aangenomen na de recentste nucleaire test van Noord-Korea, op 9 september vorig jaar. De sancties zijn dan ook gericht tegen de nucleaire en andere wapenprogramma's van Pyongyang. De vijfde kernproef van Noord-Korea lokte een half jaar geleden wereldwijd afkeurende reacties uit. Het regime beweert dat het nu over de technologie beschikt om explosieven te bevestigen op ballistische raketten. Daarmee zou het een nieuwe stap gezet hebben in de ontwikkeling van een kernwapen. Als gevolg van de nucleaire test werd op 30 november in de VN-Veiligheidsraad resolutie 2321 aangenomen, die Pyongyang extra sancties oplegt. De eerste maatregelen dateren van 2006, toen Noord-Korea zijn eerste kernproef uitvoerde.

De nieuwe sancties omvatten een aanscherping van de bestaande beperkingen in de transport- en in de financiële sector, beperkingen op transacties in steenkool, ijzer en ijzererts, een verbod op de invoer van koper, nikkel, zilver, zink en standbeelden uit Noord-Korea, en een verbod op de uitvoer van nieuwe helikopters en vaartuigen naar Noord-Korea.

Alle sancties zijn gericht tegen de handel in wapens, goederen, diensten en technologie die zouden kunnen bijdragen aan de nucleaire en ballistische raketprogramma's van Pyongyang. Het is wel de bedoeling dat maatregelen die negatieve gevolgen hebben voor de Noord-Koreaanse burgerbevolking in Noord-Korea worden vermeden.

bron: Belga