Marokko trekt zich terug uit betwist gebied in westelijke Sahara

door
Belga
Leestijd 1 min.

Marokko heeft zich sinds zondag teruggetrokken uit een betwist gebied in de Westelijke Sahara, waar het regelmatig tot aanvaringen kwam met strijders van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.

Concreet trekt Marokko zich terug uit Guerguerat, een gebied aan de grens met Mauretanië, in het zuidwesten van de Westelijke Sahara. De toegeving komt er na een oproep van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres.

Het Marokkaanse leger hield zich al sinds augustus op in het gebied, officieel om smokkel tegen te gaan. De onafhankelijkheidsstrijders van Polisario hebben zich daar altijd hevig tegen verzet.

De Westelijke Sahara, een vroegere Spaanse kolonie, wordt al sinds 1975 gecontroleerd door Marokko. Polisario ijvert sindsdien voor een onafhankelijkheidsreferendum, en wordt daarbij gesteund door Algerije. Rabat wil autonomie voor het woestijngebied echter alleen aanvaarden onder Marokkaanse soevereiniteit.

Sinds 1991 is een staakt-het-vuren van kracht in het gebied. Dat wordt gecontroleerd en afgedwongen door 250 VN-blauwhelmen.

Bron: Belga