Krakelingenfeest en Tonnekensbrand vieren einde van de winter in Geraardsbergen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Krakelingenfeest in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen, dat het einde van de winter viert, en waarbij aan het eind van de stoet levende visjes gedronken worden, is zondag zonder incidenten verlopen. Een duizendtal bezoekers kwam naar de Krakelingenworp, waarbij krakelingen of mastellen in de massa gegooid worden. Vanaf 15 uur trok de historische Krakelingenstoet door de straten van Geraardsbergen. De traditie schrijft voor dat de Geraadsbergse "notabelen" daarna levende visjes uit een 400 jaar oude zilveren beker wijn drinken. De burgemeester, de schepenen en de gemeenteraadsleden speelden alles naar binnen, waarna de Krakelingenworp plaatsvond.

Er werden ongeveer 10.000 krakelingen geworpen aan de top van de Oudenberg. Eén van de broodjes bevatte een briefje dat recht gaf op de "gouden krakeling", een juweel in de vorm van een krakeling. De gelukkige was een 12-jarig meisje uit Geraardsbergen.

Het Krakelingenfeest eindigt momenteel met de Tonnekensbrand, een vuurritueel ter ere van de komst van de lente. Enkele omliggende gemeenten beantwoorden de Tonnekensbrand dan met een eigen kleiner vuur. De oudst bewaarde Geraardsbergse stadsrekening van 1393 vermeldt al de onkosten voor het vuurfeest, dat toen ook al door het stadsbestuur georganiseerd werd.

bron: Belga