Oekraïens parlementslid laat zich vergezellen door Nederlands kunstwerkje

Naast het Oekraïense parlementslid Borislav Bereza zit tegenwoordig een Homunculus Loxodontus. Met het kunstwerkje van de Nederlandse artieste Margriet van Breevoort protesteert Bereza tegen afwezige collega's.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

De zittende zeeolifant van Margriet van Breevoort staat in het ziekenhuis van Leiden, maar is ook bijzonder populair in Rusland. Daar heet het opmerkelijke schepsel 'Zjdoen', ofwel de wachtende. Ook in Oekraïne, waar het bekend staat als Pochekun, is het kunststuk niet onbekend.

Sterker nog, tegenwoordig daagt Pochekun zelfs op in het parlement, naast Borislav Bereza. De onafhankelijke volksvertegenwoordiger gebruikt het beeld om aan te klagen dat zijn collega's niet komen opdagen tijdens zittingen.

"Van de 322 ingeschreven parlementariërs daagden er niets eens 150 op", stelt Bereza op Facebook. "Maar Pochekun is wel aanwezig. Net zoals de meeste Oekraïners wacht hij op parlementariërs die aanwezig zijn en hun job doen. Hij heeft tijd en geduld genoeg, in tegenstelling tot Oekraïne."

De Homunculus Loxodontus zat zelfs even op het spreekgestoelte. Voor veel volksvertegenwoordigers was dat het moment om een fotootje te nemen.

???????? ???????? ????????? ?? ??????? pic.twitter.com/L3c2wP65NN

— Serhii Andrushko (@S_Andrushko) 24 februari 2017