Een duivels moeilijk spel

In de lijn van Dark Souls en Bloodborne is Nioh een nieuwe Japanse action-RPG met extreem moeilijke en afstraffende gevechten. Niet voor zondagsgamers!
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Twee jaar na de release van Bloodborne verwelkomt de PS4 een nieuwe exclusiviteit: Nioh. Voor gamers die niet vies zijn van een stevige uitdaging. Deze nieuwe titel van Team Ninja, de Japanse studio achter Ninja Gaiden en Dead or Alive, dompelt je onder in de wereld van het feodale Japan. Je speelt William, een samoerai die het gewapend met een zwaard, speer en bijl moet opnemen tegen bijzonder hardnekkige strijders en demonen.

Net als de serie Dark Souls, is Nioh extreem moeilijk en eigenlijk alleen geschikt voor hardcore gamers. Het minste foutje wordt genadeloos afgestraft. Enkele seconden niet opletten of een of twee rake klappen incasseren… en game over. Je moet dan herbeginnen vanaf het laatste opgeslagen punt, maar dat ligt soms heel ver terug. Was je fan van Dark Souls en Bloodborne? Dan zal je smullen van Nioh. Maar ben je dit soort games niet gewoon, dan riskeer je helemaal overmand te worden door de moeilijkheidsgraad. Want iedereen zit in hetzelfde schuitje. Een makkelijke modus is er niet.

De omgeving is net als de game heel somber. De graphics en lichteffecten zijn heel geslaagd. Tenminste, tijdens onze test op PS4 Pro. Maar Nioh blinkt vooral uit in zijn speelbaarheid. Elk personage, zowel de held als zijn tegenstanders, heeft twee balkjes boven zijn hoofd. Een voor het levensniveau, het ander voor het uithoudingsvermogen. Vooral met dat laatste, dat na elke slag en ontwijkende beweging vermindert, moet je heel zorgvuldig omspringen om de gevechten tot een goed einde te brengen. Die zijn trouwens heel dynamisch en technisch. En ook het inventarisbeheer zit knap in elkaar. Je kan heel makkelijk spreuken en drankjes gebruiken, en de uitrusting van je held beheren in functie van de voorwerpen die je vindt.

Maar ondanks die inspanningen is dit extreem moeilijke Nioh echt niet voor iedereen. Wie deze nieuwe titel van Team Ninja wél kan temmen, wordt daarvoor beloond met een memorabel avontuur van een dertigtal uur. (tw)