Racisme bij Mechelse politie - Politievakbond VSOA verbijsterd over verspreide afbeelding

door
Belga
Leestijd 1 min.

De politievakbond VSOA is naar eigen zeggen "verbijsterd" over de foto met racistische opschriften die binnen het lokale politiekorps van Mechelen-Willebroek verspreid werd. Tegelijk wordt benadrukt dat de politiezone onlangs werd vrijgepleit van racisme. "Een recent onderzoek naar racisme, discriminatie en pestgedrag, uitgevoerd door zowel het Comité P als de FOD WASO (de federale overheidsdienst voor Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, red.) resulteerde negatief en de politiezone Mechelen-Willebroek werd zelfs geprezen voor zijn sterk diversiteitsbeleid", stelde ondervoorzitter Vincent Houssin in de nacht van vrijdag op zaterdag in een mededeling.

Hij voegt toe dat het betrokken korps 400 leden telt, en dat het niet uit te sluiten is dat een individueel personeelslid een ongeoorloofde daad stelt.

Volgens de ondervoorzitter veroordelen zowel de vakorganisaties als de personeelsleden van de politiezone het verspreiden van de racistische afbeelding ten sterkste. "Een personeelslid dat met opzet een daad van racisme en of discriminatie stelt, hoort niet thuis in het politielandschap", aldus Hoessin.

De korpsleiding van de politiezone Mechelen-Willebroek werd vrijdagochtend door enkele politiemedewerkers op de hoogte gebracht van een foto die verspreid werd via een private WhatsApp-groep van verschillende leden van het korps. Het ging om een foto van een commissaris van het korps, met racistische opschriften erbij.

De korpsleiding verwittigde daarop meteen het parket, en vrijdag werd een inspecteur van het korps opgepakt voor verhoor. De persoon werd ook met onmiddellijke ingang geschorst.

bron: Belga