Nederlandse Lucinda Brand wint Omloop voor vrouwen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Lucinda Brand (Team Sunweb) heeft zaterdag de twaalfde editie van de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen (WE 1.1) gewonnen. De Nederlandse haalde het na 124,2 kilometer, met start en aankomst te Gent, afgescheiden van haar landgenotes Chantal Blaak en Annemiek van Vleuten. Brand, vorig jaar zesde, zette in volle finale een solo op en rondde die af. Zij volgt de Britse Elizabeth Armtstead op als eindlaureate. Jolien D'hoore werd zevende en beste Belgische.

Het was Demmy Druyts die reeds vrij vroeg in de wedstrijd ten aanval trok. Zij boekte aan de voet van Nokereberg, de eerste helling van de dag na 28 kilometer, een voorsprong van 3:05 op het peloton dat even liet begaan maar begon daarna te peuzelen aan de achterstand. Druyts werd daarna tot de orde geroepen en dat was het sein voor de Italiaanse Elisa Longo Borghini en de Nederlandse Ellen van Dijk om te gaan versnellen tijdens de beklimming van de Paterberg. Lotte Kopecky, de Luxemburgse Christine Majerus, de Italiaanse Elena Cecchini en de Australische Gracie Elvin besloten in de tegenaanval te trekken.

Met nog 50 kilometer voor de eindmeet telden Longo Borghini en van Dijk 1:07 voorsprong op een eerste achtervolgende groep met daarbij Kopecky, Blaak en Brand. Zij vervoegden wat verderop de twee leidsters. Op tien kilometer van de finish probeerde Lucinda Brand een uitval op te zetten. Achter haar bleef men te veel naar elkaar kijken en zo kreeg de Nederlandse een vrijgeleide. Zij haalde het dan ook afgescheiden voor Blaak en Van Vleuten. Het werd meteen de zevende Nederlandse eindzege in de Belgische openingsklassieker.

bron: Belga