Witte Huis heeft FBI gevraagd om link tussen Trump en Rusland te ontkrachten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Witte Huis heeft aan de FBI gevraagd om mediaberichten over de banden van campagnemedewerkers van president Donald Trump met Rusland de kop in te drukken. Maar de Amerikaanse federale politiedienst weigerde in te gaan op die vraag, zo meldt CNN. Het Witte Huis nuanceert evenwel het bericht van de Amerikaanse nieuwszender. CNN en The New York Times hadden eerder deze maand gemeld dat verschillende campagnemedewerkers van Trump, onder wie voormalig campagneleider Paul Manafort, voor de presidentsverkiezingen "herhaaldelijk contacten" hadden gehad met vooraanstaande leden van de Russische inlichtingendiensten.

Naar aanleiding van die berichten zou het Witte Huis een erg ongebruikelijk verzoek naar de FBI hebben gestuurd, met de vraag om tussenbeide te komen en de informatie te ontkennen. CNN laat verschillende federale ambtenaren aan het woord die bevestigen dat er een dergelijke vraag verstuurd werd.

Het gebeurt maar zelden dat het Witte Huis zo'n verzoek richt aan de FBI. Het gaat namelijk in tegen de restricties, die moeten voorkomen dat lopende onderzoeken beïnvloed worden.

Een medewerker van het Witte Huis heeft intussen in een reactie aan CNN laten weten dat het verzoek er pas kwam nadat de FBI aan de regering had laten weten dat de berichten wellicht niet correct waren. Woordvoerder Sean Spicer klaagt ook aan dat de berichtgeving over het verzoek verkeerd geframed wordt door CNN. "We hebben niet geprobeerd om het verhaal onderuit te halen. We hebben hen gevraagd om de waarheid te vertellen", zo zegt Spicer.

bron: Belga