N-VA: "Belangenvermening kabinetten komt aan bod in werkgroep"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Belangenvermenging op kabinetten is een van de onderwerpen die aan bod zullen komen in de werkgroep politieke vernieuwing van de Kamer. Dat zegt voorzitter Brecht Vermeulen (N-VA). CD&V'er Franky Demon kaartte aan dat verschillende kabinetsmedewerkers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bijklussen als belastingconsulent en daarvoor informatie gebruiken waarover ze beschikken door hun job. Op 7 maart gaat in de Kamer de werkgroep politieke vernieuwing van start, die in het vooruitzicht werd gesteld na de hetze rond Publifin en Publipart. "Ik zal zelf een wetsvoorstel in de werkgroep brengen dat alle kabinetsmedewerkers, en niet meer enkel de chef, verplicht om hun mandaten op te geven", zegt Brecht Vermeulen. Dat voorstel dateert al uit de vorige legislatuur, maar werd nooit in uitvoer gebracht.

Vermeulen heeft geen informatie over het concrete geval van Johan Van Overtveldt, maar vindt dat er op elk kabinet meer transparantie moet komen. "Als een consultant of een professor sporadisch voor een kabinet werkt, is dat voor hem een opdracht als alle andere", aldus de N-VA'er. "Als de opdracht op het kabinet echter zijn hoofdjob vormt, is het een andere zaak. Dit moet worden uitgeklaard."

Alle partijen dienen momenteel hun voorstellen in voor de discussies in de werkgroep. "De rode draad daarin is transparantie, iedereen kijkt naar de wetgeving op mandaten en vermogens", zegt Vermeulen. "Ik denk dat we naar een heel grote wetswijziging kunnen gaan."

bron: Belga