Gatz neemt nieuwe horde in hertekening radiolandschap

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) heeft een nieuwe horde genomen in de hertekening van het Vlaamse radiolandschap. Na adviezen en een publieke bevraging heeft de Vlaamse regering twee besluiten goedgekeurd die de overstap naar het nieuwe radiolandschap moeten begeleiden. Eind december stelde mediaminister Sven Gatz het nieuwe radiofrequentieplan voor. Naast de bestaande pakketten van de landelijke omroepen (VRT, Q Music, Joe FM, Nostalgie) worden nieuwe frequentiepakketten voor de vier geplande netwerkradio's samengesteld. Voor de lokale radio's waren er 131 frequenties voorzien.

Intussen zijn er verschillende adviezen over het plan geformuleerd en is er ook een publieke bevraging geweest. Die publieksbevraging leverde 85 mails met reacties op. De overgrote meerderheid daarvan (60) gingen over de frequenties, een kleiner deel (25) over de procedures.

Op basis van die oefening heeft de Vlaamse regering nu twee besluiten genomen. Het eerste besluit gaat over de vier geplande netwerkradio's (die een dekking van minstens 50 procent van Vlaanderen zullen krijgen en later overschakelen op DAB+) en 124 lokale radio's. Het tweede besluit gaat over de procedure voor de erkenningen van de netwerkradio's en lokale radio's.

De twee besluiten gaan nu voor advies naar de Raad van State. Als die geen grote bezwaren maakt, is het volgens minister Gatz de bedoeling nog dit voorjaar de oproep tot kandidaatstelling voor de erkenningen voor lokale en netwerkradio's te lanceren. De beslissing zelf zou dan in het najaar vallen. Het is de bedoeling dat de erkende netwerkradio's en lokale radio's vanaf 1 januari 2018 in de ether kunnen.

bron: Belga