37 maanden cel voor roof van 1,3 miljoen euro aan diamanten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vijf Zuid-Amerikanen zijn tot 37 maanden cel veroordeeld voor de diefstal van meer dan 1,3 miljoen euro aan diamanten uit een winkel in de Antwerpse diamantwijk. De rechtbank beval ook hun onmiddellijke aanhouding, want ze lieten allemaal verstek gaan. Een zesde beklaagde werd vrijgesproken.

Het was op 24 juni 2012 behoorlijk druk in de winkel aan de Appelmansstraat, met een groep Duitse toeristen en een aantal Spaans sprekende koppels. Die laatsten leidden het personeel af, waardoor een van hun kompanen ongezien enkele dozen met diamanten uit de niet slotvaste kluis kon stelen. Het ging om 192 stenen met een totaalwaarde van ruim 1,3 miljoen euro.

Uit de camerabeelden bleek dat minstens elf daders bij de diefstal betrokken waren. Hun foto's werden via Europol verspreid. De Spaanse politie herkende Magali G. en José M.C. als leden van een bende die er verschillende diefstallen had gepleegd. José M.C. bleek diegene te zijn die de diamanten uit de kluis had gehaald en was ook in Zwitserland en Finland gekend. Via de foto's werden ook Juan M.A., Hugo M.S., Marisol E.F. en Luz M. geïdentificeerd.

Uit afgeluisterde gesprekken in een Italiaans onderzoek bleek dat de diamantroof in Antwerpen door een zekere 'Orlando' georganiseerd werd. Er zouden in totaal veertien mensen aan hebben deelgenomen, met Parijs als uitvalsbasis. Een heler genaamd 'Santos' wilde 645.000 dollar voor de diamanten geven.

Magali G. was de enige verdachte die in deze zaak kon worden aangehouden. Ze werd uitgeleverd door Italië, maar ontkende ooit in Antwerpen te zijn geweest. Ze betwistte ook dat zij op de camerabeelden te zien was. De rechtbank was daar evenmin zeker van en sprak haar vrij.

bron: Belga