Meer scholen zetten bewegen op de agenda

Vlaamse en Brusselse basisscholen doen meer moeite om de leerlingen te laten bewegen en gezond te doen eten. Het aantal secundaire scholen dat suikerrijke snacks aanbiedt, is wel gestegen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Ouders kunnen gerust zijn. Als ze hun kinderen achterlaten aan de schoolpoort, zorgen heel wat Vlaamse en Brusselse scholen ervoor dat ze de rest van de dag gezond doorbrengen. Meer nog, op heel wat vlakken zijn de resultaten beter dan drie jaar geleden.

Basisscholen scoren goed

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) lichtte samen met de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen 730 basis- en 250 secundaire scholen door. Ze peilden naar de inspanningen op vlak van gezonde voeding, beweging en stilzitten, mentale gezondheid, tabakspreventie en stoppen met roken, alcohol en drugs en gezondheid en milieu.

De basisscholen krijgen een goed rapport. In vergelijking met 2012 is het aantal instellingen dat chocomelk en fruitmelk aanbiedt, gedaald van 57 naar 43%. In 94% komt beweging als gezondheidsthema aan bod in de les en in acht op de tien klassen worden de leerlingen ook aangezet om te bewegen in andere lessen.

De driejaarlijkse peiling bevatte ook enkele opmerkingen. Zo scoort het secundair onderwijs niet zo goed op gezonde voeding. Meer dan een derde geeft leerlingen nog de mogelijkheid om suiker- en vetrijke snacks op school te kopen. In 2012 was dat nog 28%. Basisscholen voorzien dan weer minder fruit en melk.

Het VIGeZ raadt de scholen aan om nog meer in te zetten op een waterbeleid. Kinderen zouden de toelating moeten krijgen om de hele dag water te drinken, klinkt het. Nu laat 70% van de basisscholen water in de klas toe. In het secundair onderwijs is dat 38%, tegenover 15% in 2012.