Weyts: "Laat gewesten vluchten boven hun grondgebied spreiden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

In een poging om de discussie in het luchthavendossier vlot te trekken, stelt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA)voor dat de gewesten zelf de verantwoordelijkheid nemen om de vluchten over hun grondgebied te spreiden. Dat heeft hij vanmorgen gezegd in de commissie Brussel en Vlaamse rand van het Vlaams Parlement. De Brusselse gewestregering liet gisterenavond weten dat het de boetes voor inbreuken op de geluidsnormen wel zal uitschrijven, maar dat ze die twee maanden lang niet zal innen. Weyts spreekt van "fantoomboetes". "Het is mij niet duidelijk of ze dan over twee maanden wel worden geïnd. Daar ben je niet veel mee, het zorgt enkel voor meer onzekerheid".

Morgen heeft premier Charles Michel een nieuw overleg gepland met de minister-presidenten en de ministers van Mobiliteit. Of het om een formele vergadering van het overlegcomité (het overlegorgaan van de verschillende regeringen van ons land) gaat, is volgens Vlaams minister Weyts niet duidelijk. "We gaan daar met een open geest naar toe. Wij blijven ijveren voor een billijke spreiding van lasten en lusten. En hopen dat er een doorbraak kan worden gerealiseerd en dat er binnen", zegt Weyts.

"Persoonlijk geloof ik in een responsabilisering van de gewesten. Laat de gewesten zelf de spreiding over hun eigen grondgebied bepalen, op basis van hun eigen inzichten. Dat kan misschien een basis zijn voor verdere gesprekken", zei Weyts vandaag na vragen van onder meer Katia Segers (sp.a), Bart Nevens (N-VA) en Gwenny De Vroe (Open Vld). "Het zou een piste kunnen zijn. Het is maar een idee om 'out of the box' de discussie vlot te trekken, meer is het niet", zei Weyts.

bron: Belga