Voor het eerst veroordeling voor discriminatie bij vacature

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een bedrijf is onlangs veroordeeld voor discriminatie tussen man en vrouw bij een aanwerving. Het is volgens het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen voor het eerst dat een werkgever in ons land is veroordeeld voor een discriminatoire jobaanbieding of aanwerving. Het Instituut trok naar de rechtbank nadat een mannelijke sollicitant, die had gereageerd op een Franstalige vacature voor 'administratief assistente', te horen kreeg dat het bedrijf uitdrukkelijk op zoek was naar een vrouw. Pogingen om tot een minnelijke schikking te komen liepen op niets uit, waarop de man samen met het Instituut naar de rechtbank trok.

De arbeidsrechtbank van Brussel veroordeelde het bedrijf in november tot een schadevergoeding aan het slachtoffer van 5.308,59 euro, of drie maanden brutoloon voor de betrokken functie. Dat gebeurde op basis van de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen mannen en vrouwen.

"Het is bij ons weten de eerste keer dat een rechtbank een werkgever veroordeelt naar aanleiding van een discriminatoire jobaanbieding of aanwerving", zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut.

Het Instituut kreeg in 2015 een 500-tal klachten binnen over discriminatie. In 2016 is dat aantal nog gestegen. "Maar het aantal klachten is niet in overeenstemming met het aantal gevallen van discriminatie. Dat zijn er veel meer", aldus Stevens.

bron: Belga