Geluidshinder Brussels Airport - "Yes we can and yes we must"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) roept alle betrokken partijen op "om aan de onderhandelingstafel tot een redelijke oplossing te komen. Met stoere verklaringen die van dit complexe dossier een zwart-witverhaal maken, komen we nergens". CD&V, dat net zoals Open Vld zowel in de Brusselse, Vlaamse als federale regering zit, is in het verleden nooit moeilijke institutionele dossiers uit de weg gegaan en heeft zich steeds constructief opgesteld, voegt ze in een mededeling aan toe. "Dit is dan ook geen dossier van Vlaanderen versus Brussel. Integendeel, alle gemeenten in de luchthavenregio kennen dezelfde uitdaging: hoe een beter evenwicht vinden tussen nachtrust en jobs? Alsof Vlaams-Brabanders geen recht hebben op een goede nachtrust? En alsof de Brusselaars geen belang hebben bij meer jobs voor laaggeschoolden?", aldus Debaets, voor wie het evident is dat Brussel en Vlaams-Brabant de lusten en de lasten billijk moeten spreiden.

Debaets benadrukt dat Brussels Airport samen met Audi Brussels de belangrijkste private werkgever voor laaggeschoolde Brusselaars is. Ze merkt op dat de Brusselse regering beslist heeft om de komende twee maanden de boetes niet te innen. "Die bijkomende periode was voor mij cruciaal om te kunnen komen tot een oplossing die breed wordt gedragen binnen de luchthavenregio."

Het CD&V-regeringslid wil een antwoord op enkele basisvragen: Hoeveel vluchten krijgt het luchtruim in Brussel en de rand te verwerken? Welke vliegtuigen zijn het meest belastend voor het leefmilieu? Hoe gaan andere hoofdstedelijke regio's om met vergelijkbare situaties? Kunnen technologische vernieuwing en performantere toestellen deels soelaas brengen?

Ze verwijst ook naar het plan-Schouppe, dat een structurele oplossing voor het vliegdossier bood en waarover een brede consensus ontstond. (CD&V-staatssecretaris Etienne Schouppe kon dat plan evenwel niet in wetteksten omzetten door de val van de regering-Leterme, nvdr.) "Als dat toen kon, moet dat vandaag weer kunnen. Omdat het kan en omdat het moet. Daarvoor zijn we als politici verkozen. Met goede wil en gezond verstand komen we al een heel eind", besluit Bianca Debaets.

bron: Belga