Volgend academiejaar start opleiding Brusselse tweetalige leerkrachten

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Brussel start volgend academiejaar een opleiding voor leerkrachten die zowel in het Nederlandstalig als in het Franstalig lager onderwijs zullen kunnen lesgeven via bidiplomering. Daarvoor slaan de Erasmushogeschool Brussel (EhB) en de Haute Ecole Francisco Ferrer (HEFF) de handen in elkaar. Het project "Naar een Brusselse tweetalige lerarenopleiding" werd dinsdag voorgesteld door beide hogescholen. De opleiding gaat in het academiejaar 2017-2018 van start. De bedoeling is dat studenten na het behalen van een diploma bachelor aan de ene instelling een aansluitend verkort traject volgen aan de andere instelling.

Tweetaligheid is een must in de opleiding, want er moet aan de vereiste taalniveaus voldaan worden. De EhB en het HEFF besteden daarom veel aandacht aan taalverwerving en taalontwikkeling, maar daarnaast wordt ook ingezet op de grootstedelijke en meertalige Brusselse context.

"De tweetalige lerarenopleiding komt tegemoet aan onderwijskundige en maatschappelijke noden. In de context van het Brussels gewest is meertaligheid een belangrijke troef en meerwaarde", stelde Brussels minister Guy Vanhengel. Hij is ook voorzitter van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs. Ook Faouzia Hariche, schepen bevoegd voor Openbaar Onderwijs in de stad Brussel, was bij de voorstelling aanwezig.

In de komende drie academiejaren moet de nieuwe opleiding stapsgewijs vorm krijgen. Dit jaar gebeurt er al een analyse van de huidige curricula en leertrajecten.

bron: Belga