Homans voorstander van verbod op buitenlandse financiering van moskeeën

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is voorstander van een verbod op buitenlandse financiering van moskeeën. Dat heeft ze gezegd in de commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement. Een verbod is juridisch niet eenvoudig. In elk geval wil Homans dat moskeeën en andere geloofsgemeenschappen een register met buitenlandse giften aanleggen. De minister kondigde enkele weken geleden aan dat ze de erkenningsvoorwaarde voor moskeeën en andere lokale geloofsgemeenschappen wil verstrengen. Ze wil van hen een duidelijk financieel plan en een expliciete verklaring die duidelijk maakt "dat de Belgische wetten boven de sharia staan", zo zei ze onlangs in het VTM NIEUWS.

Verschillende parlementsleden - Chris Janssens (VB), Nadia Sminate (N-VA), Ward Kennes (CD&V) én commissievoorzitster Mercedes Van Volcem (Open Vld) - vroegen dinsdag meer toelichting van de minister.

In de expliciete verklaring zal het woord "sharia" natuurlijk niet voorkomen, zei Homans. Elke geloofsgemeenschap die erkend wil worden, zal moeten verklaren "dat niemand zich op grond van religieuze of levensbeschouwelijke motieven kan onttrekken aan de geldende rechtsregels of de rechten en plichten van anderen kan beperken".

Homans wil ook meer financiële transparantie van geloofsgemeenschappen. "Gemeenten en provincies weten ook niet meer wat ze moeten controleren", zei de minister. "Waar komt het geld vandaan en waar wordt het voor gebruikt?", wil Homans weten. De huidige verplichting om het patrimonium bekend te maken, volstaat volgens haar niet. Naast een "duidelijk financieel plan" wil de minister ook een register "met giften al dan niet vanuit het buitenland".

Homans wil ook bekijken of een verbod op buitenlandse financiering mogelijk is. "Dat is puur juridisch niet zo eenvoudig", zei de minister. Zo'n verbod moet in samenspraak met de federale regering worden ingevoerd, zei Homans nog. "Maar ik meen dat daar in de schoot van de federale regering bereidheid toe is".

bron: Belga