CETA - Europese Commissie "is er niet om het werk van België te doen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft dinsdag in een toespraak voor de federale Kamer nog eens teruggeblikt op de Belgische problemen om het licht op groen te zetten voor de ondertekening van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA vorig najaar. "Wij zijn er niet om het werk van België te doen. België moet zelf zijn werk doen", zo verklaarde Juncker. Volgens de Luxemburger moet België "zich herpakken". "Ik hield niet van de kritiek, met name in het zuiden van het land, dat de Europese Commissie niet geluisterd had naar het parlement in Namen. Het was de plicht van de federale regering en de regeringen van de gewesten om het onder elkaar eens te raken, in plaats van de Europese Commissie te beledigen", zo verklaarde Juncker.

Juncker heeft naar eigen zeggen respect voor de bevoegdheidsverdeling binnen België, maar "de gewesten zijn niet de normale gesprekspartners van de Europese Commissie". "We zijn geïnfiltreerd in dit dossier opdat er een intern Belgisch akkoord zou kunnen zijn dat ons zou toelaten dit moeilijke dossier af te ronden", aldus de Commissievoorzitter.

België haalde vorig najaar de internationale pers doordat ons land omwille van het verzet van de Franstalige deelstaten zijn fiat niet kon geven voor de ondertekening van een Europees vrijhandelsakkoord met Canada. Uiteindelijk werd CETA met enkele dagen vertraging op 30 oktober ondertekend. Intussen heeft het Europees Parlement ingestemd met de voorlopige inwerkingtreding van het verdrag, maar ook de nationale en regionale parlementen moeten CETA nog ratificeren.

bron: Belga